Använd platonmatta när du renoverar!

När du renoverar ditt hus kanske du har en källare som ligger under mark. En vanlig fråga är hur du som husägare ska tänka när det är dags att gräva ur källaren och isolera den. Doftar det illa i källaren? Känner du dofter av mögel, fukt eller andra illaluktande ämnen? Då kan du ha en fuktskada i källaren som behöver åtgärdas av en fackman, åtminstone bör du konsulta en person som är utbildad eller har lång erfarenhet av att arbeta med fuktskador i fastigheter.

Fråga gärna ett företag som arbetar med fuktarbeten innan du startar projektet. När du vill förhindra att fukt tränger in i krypgrunder är det lämpligt med någon form av distansmatta. Dessa är perfekta som underlag och isolering under hus. Platonmatta är ett annat namn för distansmatta.

En platonmatta består av plast. Tidigare var dessa mattor den enda godkända lösningen för dränering av källare. Tack vare mycket produktutveckling inom området finns det idag en stor variation av olika mattor till isolering och fuktborttagning.

Du kan lägga ett passivt ventilerande golv, nackdelen är dock att det inte driver bort dåliga lukter. Ett ventilerat golv har fördelen att det genom ventilation leder bort fukt, mögeldofter, radon och andra odörer. Tänk på att ventilerade golv ofta inte kräver mer utrymme än ”vanliga” golv. Om du vill ha ett ventilerande golv på din balkong eller altan går det idag att lösa.

Om du är på väg att köpa nytt hus är det bra att kolla upp så det inte finns problem med fukt. Det är lätt att missa besiktningsprotokoll och andra viktiga dokument när man bländas av vackra bilder och fantastiska planlösningar i säljprospektet. En dålig dränering kan skapa problem med fukten. För att förhindra att fukt tar sig in i en krypgrund är det passande att lägga en platonmatta på väggarna, den hindrar fukten från att tränga in i huset. En obehandlad fuktskada kan skapa stora kostnader för din fastighet.